Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
Ketahui Punca Kematian Akibat Tidur Di Dalam Kereta Ketika Enjin Hidup

Ketahui Punca Kematian Akibat Tidur Di Dalam Kereta Ketika Enjin Hidup

Kita sering kali dikejutkan dengan berita tentang kematian susulan tidur di dalam kereta ketika enjin masih hidup. Kebanyakan kes kematian yang dilaporkan adalah disebabkan keracunan karbon monoksida akibat kebocoran gas itu pada kenderaan mangsa. Ia berlaku ketika mereka tidur di dalam kereta  yang enjinnya dibiar hidup.

Susulan itu, ramai yang kongsikan fakta tentang keracunan monoksida dan bagaimana ia boleh membahayakan nyawa. Namun, ada beberapa perkara yang kurang diberi penekanan. Antaranya tentang apakah maksud kebocoran karbon monoksida pada kenderaan, dari manakah datangnya gas karbon monoksida tersebut, bagaimana ianya bocor dan bagaimana cara untuk elakkan kebocoran gas ini. Ini antara persoalan yang mungkin kurang diberi penekanan.

Menurut perkongsian daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan, pembakaran bahan api dalam enjin kenderaan menghasilkan beberapa jenis gas yang berbahaya kepada kesihatan, dan salah satu daripada adalah karbon monoksida.

Lazimnya gas ini akan dikeluarkan dari enjin melalui sistem ekzos yang terdiri daripada beberapa bahagian. Sistem ini juga berfungsi untuk mengurangkan bahaya gas-gas berkenaan.

Gas pembakaran dari silinder enjin akan melalui:

-Manifold/extractor

-Exhaust pipe

-Oxygen sensor

-Catalytic converter

-Muffler/silencer

-Tailpipe

Catalytic converter berfungsi untuk mengubah karbon monoksida kepada gas yang lebih selamat iaitu karbon dioksida. Kereta yang dibangunkan selepas tahun 80-an pasti ada komponen ini. Setelah mengetahui hal ini, dah boleh teka di manakah boleh berlaku kebocoran karbon monoksida? Kebocoran karbon monoksida berlaku pada sistem ekzos kenderaan, khususnya pada komponen-komponen sebelum catalytic converter.

Kebocoran boleh berlaku di sambungan antara enjin, manifold/extractor, exhaust pipe, catalytic converter atau pada komponen itu sendiri, menyebabkan banyak karbon monoksida terbebas. Catalytic converter ini diwajibkan untuk kenderaan masa kini untuk pastikan asap yang dihasilkan oleh kenderaan lebih selamat dan memberi impak kesihatan yang minima.

Namun, ada pemilik kenderaan membuang catalytic converter dan peredam daripada sistem ekzos kerana ia dapat meningkatkan sedikit prestasi enjin kenderaan mereka. Ini modifikasi bahaya.

Jadi, apakah yang langkah-langkah yang kita boleh lakukan untuk elakkan keracunan karbon monoksida akibat kebocoran gas itu daripada sistem ekzos kenderaan kita?

1. Jika ekzos berbunyi kuat dan kasar, serta ada bau asap yang menyengat hidung, itu merupakan  antara tanda kemungkinan ada kebocoran pada ekzos. Bawalah kenderaan untuk diperiksa.

2. Jika keluar notifikasi/amaran logo enjin, periksa sekali sistem ekzos. Logo enjin itu juga akan menyala jika oxygen sensor mengesan ada masalah dengan  pembakaran dan gas ekzos.

3. Jangan sesekali buang catalytic converter daripada sistem ekzos kenderaan kita. Ia adalah modifikasi yang membahayakan kesihatan dan alam sekitar, serta menyalahi undang-undang.

4. Tinggalkan amalan memanaskan enjin kenderaan jika kenderaan berada di kawasan yang agak tertutup, seperti di dalam garaj, kolong rumah, bangsal tertutup, dan sebagainya.

5. Jangan  tidur di dalam kenderaan berhenti yang enjinnya dibiarkan hidup, sama ada tingkap terbuka atau tertutup, pendingin hawa dihidupkan atau dimatikan. Jika nak tidur juga dalam kereta, matikan enjin.

Kredit: Kamarul Ariffin Nor Sadan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram