Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
Kaedah Mengenalpasti Pesakit Covid 19

Kaedah Mengenalpasti Pesakit Covid 19

Dalam mendiagnosa pesakit covid-19 kita mempunyai dua teknik:
1. Rapid test kit (RTK)
2. Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (rRT-PCR)

Pertama sekali kita perlu tahu bahawa Covid-19 adalah RNA virus. Ia cepat membiak dan bermutasi.Apabila ia memasuki badan kita,badan akan keluarkan antibodi untuk melawan virus.

Rapid Test Kit(RTK) adalah ujian untuk mengesan antibodi yang dihasilkan oleh badan selepas virus memasuki badan. Ujian ini menggunakan sample darah. Ujian ini sangat cepat,hanya 2-3jam sudah dapat keputusan.Harga pun murah.

Tetapi,kelemahan ujian ini adalah akan berlaku false-negative. Antibodi mengambil masa 5-8hari untuk dihasilkan. Kemungkinan badan sudah dijangkiti,tetapi antibodi belum dihasilkan dan menyebabkan keputusan negatif.

Berbeza dengan teknik rRT-PCR .Ia akan mengesan RNA virus sejurus virus memasuki badan. Sample swab diambil didalam hidung dan tekak. Prosedur ini agak tidak selesa dan menyakitkan.

Keputusannya lebih tepat kerana dia mengesan virus dan bukan antibodi badan.Tetapi, ujian ini mengambil masa 24jam hingga 48jam untuk dapat keputusan kerana ada teknik tertentu.Harga test ini agak mahal di swasta,boleh mencecah lebih RM550.

Jadi, ujian RTK yang mengesan antibodi tidak disarankan untuk tujuan diagnosa COVID-19.

Disarankan untuk tidak menjalani ujian RTK dengan sewenang-wenangnya tanpa mendapat khidmat nasihat dari Pengamal Perubatan, kerana ia berpotensi untuk menimbulkan salah tafsir dan keresahan terhadap keputusan ujian yang diperolehi.

Kredit: Dr. Ahmad Samhan

kaya caldwell md, almond recipes keto, ephedrine side effects, slim fast recipe book, lexapro and wellbutrin combination weight loss, ace 5000 diet pills, easy and safe way to lose weight, weight loss shake machine, healthy eating menu to lose weight, ephedra sinica pills, over the counter appetite suppressant and energy booster, kendra sunderland weight loss, easy keto quiche recipes, testing ketones for weight loss, how to do body wraps for weight loss at home, keto porkloin recipes, alma weight loss surgery, extreme weight loss season 3, marcus simmons md, quick pot keto recipes, weight loss body wraps in new orleans la, extreme weight loss loose skin surgery, how to lose weight and tone up in a month, side effects of losing weight, bob ryan espn weight loss, weight loss through juicing, keto mexican chicken breast recipes, mint leaves in water for weight loss, weight loss systems that work, true fix weight loss pills reviews,

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram