Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
Kurma Murah & Kurma Mahal, Apa Bezanya? Disini Kami Kongsikan Jenisnya.

Kurma Murah & Kurma Mahal, Apa Bezanya? Disini Kami Kongsikan Jenisnya.

Lebih kurang sebulan lagi umat Islam akan menyambut tibanya bulan Ramadan yang dinantikan dan bermulanya ibadah puasa. Bulan ramadan adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh islam kerana ganjaran pahala yang beripat kali ganda yang Allah janjikan kepada hambanya yang taat mengerjakan ibadah.

Setiap kali menjelang Ramadan pasti ada kalian terdengar ataupun terlihat dimana-mana platfrom yang mempromosikan makanan sunnah seperti kurma. Namun tahukah anda bahawa harga buah kurma antara yang paling mahal ialah buah kurma dari jenis Ajwa. Ia mempunyai banyak khasiat yang bagus untuk kesihatan dan sebab itulah ia antara menu makanan yang disunatkan dalam agama Islam untuk diambil ketika berbuka puasa dan juga ketika sahur.

Antara negara-negara yang mengeluarkan buah kurma termasuklah Arab Saudi, Jordan, Iran, Tunisia, Mesir dan juga China. Malah buah kurma turut ditanam di Amerika Syarikat di daerah California. Dengan khasiat yang ada pada buah kurma ini, bolehlah ia menjadi salah satu menu makanan harian terbaik, bukan setakat di bulan puasa, malah sesuai dijadikan rutin yang dimakan setiap hari.

Disini kami kongsikan antara 5 jenis kurma yang porpular di Malaysia:

1 – Kurma Ajwa

Jenis kurma Ajwa adalah salah satu kurma yang ditanam di rantau Madina Munawara di Arab Saudi. Kurma ajwa bewarna hitam dan manis, dengan rasa buah yang segar. Kurma ini bersaiz sederhana tidak terlalu besar, tidak terlalu kecil dan mempunyai tekstur yang lembut. Kurma ini juga dianggap sebagai salah satu kepentingan agama yang besar bagi umat Islam, kerana Nabi Muhammad SAW telah berasabda, “Orang yang memakan tujuh biji kurma Ajwa pada waktu pagi akan bebas daripada sihir dan racun pada hari dia memakannya.“ Oleh kerana ini, ia adalah kurma yang paling indah dan mahal, terutamanya di Arab Saudi. Walaupun mahal, kurma jenis Ajwa sentiasa dalam permintaan yang tinggi.

Jenis kurma Ajwa ditanam terutamanya di rantau Al-Madina di Arab Saudi. Usaha-usaha untuk memperkenalkannya kepada kawasan tanam kurma lain di dunia tidak begitu berjaya dan ternyata keadaan iklim di rantau ini adalah yang paling sesuai untuk pertumbuhannya. Satu kajian yang dilakukan di Khairpur, Pakistan menunjukkan bahawa pertumbuhan jenis kurma ini serupa dengan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan lain yang biasanya ditanam di Arab Saudi. (Abul-Soad, Jatoi dan Markhand, 2013)

2 – Kurma Mariami

Kurma Mariami, juga dikenali sebagai kurma Piarom atau ‘kurma coklat’, dapat dikatakan sebagai salah satu jenis kurma semi-kering yang paling lazat di dunia. Kurma mariami mempunyai rasa dan rupa yang unik dan dianggap salah satu jenis kurma yang paling mahal kerana pengeluaran mereka ekslusif di Hajiabad. Kurma mariami adalah salah satu jenis kurma yang ditanam di bandar Hajiabad, titik paling utara wilayah Hormozgan, Iran bahagian selatan. Bandar Hajiabad terletak kira-kira 100 kilometer ke arah utara ibu kota wilayah Hormozgan, Bandar Abbas.

Kurma Mariami adalah kurma panjang, kurus, berbentuk bujur, dengan kulit nipis dan berwarna hampir hitam. Ia mempunyai saiz 3-5cm (lebih besar daripada jenis kurma lain), dan dianggap semi-kering kerana kandungan kelembapan yang rendah iaitu kurang daripada 15%, lebih rendah daripada jenis kurma lain. Lebih dari 95% kurma Piarom dihasilkan di Hajiabad, Hormozgan, Iran bahagian Selatan. Pokok di mana mereka tumbuh biasanya ditanam di kawasan gunung dan lembangan pengairan.

3– Kurma Medjoul

Kurma Medjoul digelar sebagai “berliannya kurma“ dikenali untuk sifat-sifat istimewanya, kerana kurma ini bersaiz besar berbanding dengan kurma-kurma lain, mempunyai rasa manis seperti karamel dan segar walaupun kurma kering. Ia berasal dari Timur Tengah (Palestine) dan Afrika Utara. Tetapi, kurma dapat ditanam di beberapa kawasan padang pasir. Kurma Medjoul biasanya dianggap sebagai bahagian penting dalam masakan dan diet harian rakyat Timur Tengah. Terdapat beberapa jenis kurma Medjoul berkualiti tinggi yang ditanam di Iran yang sememangnya setanding dengan kurma berkualiti terbaik yang ditanam di kawasan-kawasan lain. Kurma Medjoul adalah alternatif yang lebih sihat untuk pencuci mulut dengan kalori tinggi kerana ia kaya dengan mineral penting dengan hanya kira-kira 66 kalori dalam setiap kurma.
Oleh kerana sensitiviti jenis kurma ini terhadap kualiti udara dan kelembapan tanah, ia jauh lebih sukar untuk berkembang dalam keadaan terbaik berbanding dengan jenis buah kurma lain yang dapat menyebabkan harga yang agak tinggi.

4– Kurma Mabroom

Kurma Mabroom adalah jenis kurma kering dan lembut (sama dengan kurma Ajwa) yang kebanyakannya ditanam di Semenanjung Barat Arab Saudi. Kurma Mabroom mempunyai bentuk panjang dan kurus. Ia mempunyai kulit yang hampir lut dan berwarna coklat gelap. Isi buah mempunyai kedutan lembut. Kurma Mabroom tidak begitu manis tetapi mempunyai rasa yang unik dan isi yang kenyal. Ketika kering, ia mempunyai tekstur unik yang kedua-duanya lembut dan pejal, dengan rasa berserabut. Ia sama dengan kurma Khudri, tetapi lebih panjang dan lebih kecil. Ia mempunyai warna muda dan kelihatan berkedut tetapi tidak mengelupas.

Ketika kering kurma Mabroom agak keras, tetapi kurang manis berbanding dengan kurma Khudri. Ia mempunyai rasa yang lazat tetapi kurang sengit berbanding dengan jenis lain. Kurma mabroom dianggap sebagai kategori premium buah kurma yang kaya dengan antioksidan dan mineral, dan kerana ini ia cenderung menjadi lebih mahal berbanding dengan jenis kurma lain. Kurma Mabroom kebanyakan ditanam di Madina Monawarah di Arab Saudi dan di Pakistan pada skala yang lebih kecil.

5– Kurma Safawi

Kurma Safawi adalah jenis kurma khas yang sebahagian besarnya ditanam di Arab Saudi di rantau Madina Munawara. Kurma Safawi adalah jenis kurma yang lembut dan semi-kering; dapat dikenali dari warnanya yang hitam mendalam, panjang dan saiznya yang sederhana. Ia mempunyai persamaan dengan kurma Ajwa seperti rasanya. Tetapi ia lebih oblong dalam bentuk berbanding dengan kurma Ajwa. Jenis kurma Safawi dikenali oleh produktivitinya dan ini membuat kurma ini mudah tersedia dan mudah didapati sepanjang tahun berbanding dengan jenis lain. Walaupun mudah tersedia, ia tetap sebagai salah satu jenis kurma terbaik dan salah satu kurma dengan permintaan tertinggi kerana manfaat kesihatannya.

Berita baik untuk kalian, Syarikat bumiputera One Cookies sedang adakan promosi besar-besaran kurma pelbagai jenis . Apa yang lebih menarik semua belian disertakan dengan penghantaran percuma ke seluruh negara. Kalian boleh lihat pakej-pakej yang tersedia di link dibawah:

https://khmonecookies.com/shop/000002

Sumber: greendiamond.com, wikipedia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram