Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
Lagi Banyak Kita Beri, Lagi Berganda Rezeki.

Lagi Banyak Kita Beri, Lagi Berganda Rezeki.

Ada satu malam saya dengan kawan singgah Family Mart. Teringin nak makan “oden”. Masa sampai tu panjang pulak beratur. Lapar benda sedap punya pasal, gigih juga kami tunggu.

Sedang berbaris, saya perasan ada seorang lelaki mundar mandir di bahagian roti. 

Kejap dia pegang, tengok, kemudian letak balik salah satu bungkusan roti. Dia berlalu ke bahagian rak lain. Tak lama lepas tu dia kembali ke bahagian roti yang dipegang tadi. 

Dia sentuh lagi bungkusan roti tadi sambil pandang kiri kanan. Saya tak lah perhati beria, tapi boleh perasan muka dia macam resah.

Sedang saya ralit scroll handfone, tiba-tiba sahaja saya ditegur. 

“Bang, oo bang. Minta maaf bang”.

Saya dongakkan kepala. ‘Oh ni lelaki tadi’. 

“Ya saya”. Mata saya pandang atas bawah. Tak pasti apa yang dia nak. 

“Bang, saya nak beli satu roti ni. boleh tak kalau abang belikan saya? Saya lapar. nak beli tapi tak gaji lagi.” Minta lelaki tadi teragak-agak. Cuba nasib mungkin.

“Oh ya ka. Roti mana bang? Cuba ambil bagi saya tengok.” Saya tak berganjak dari barisan menanti giliran membeli.

Dia terus pergi ke depan dan ambil roti yang dia belek tadi. Kemudian kembali kepada saya. 

“Ni rotinya bang. Harganya RM4.90.”

“Oh ya ka. Nah ambil duit ni pergi bayar di kaunter sana”. Saya tengok yang dia pilih kemudian hulur sekeping duit RM 5.

Terus dia ambil dan bayar. Muka terus berubah ceria. Dia datang kembali ke saya dan ucap terima kasih. Kemudian cepat-cepat berlalu keluar kedai.

Ada satu benda yang buat saya berfikir masa tu. Saya jadi kurang senang sebab tak ada jawapan. Punyalah banyak roti, sandwhich, kek dan bermacam lagi. Semua nampak sedap. Tapi kenapa dia pilih untuk saya bayarkan roti itu?

Dah la dalam wallet saya memang baki duit ngam-ngam untuk beli oden lepas saya kasi dia duit.

Curious sangat nak tahu, saya terus ke rak mencari roti yang lelaki tadi ambil. Saya tinggalkan kawan lagi sorang berbaris.

‘Oh roti Cheese rupanya. Sedap sangat ka?’. Saya fikir panjang. Perut lapar oden. Duit ada ngam-ngam. Tapi teringinnya nak rasa roti ni. Apa yang special sangat.

Saya pegang dan tengok isi. Nampak macam sedap. Sebungkus ada 4 slice.

Entah-entah mungkin 4 slice ni adalah roti yang dia nak berkongsi dengan isteri dan anak. Kalau ambil sandwhich nak makan ramai mana nak cukup. Kalau ambil roti lain nak kena potong-potong. Nak beli roti Gardenia, memang lagi murah, mungkin tak sesedap yang ini. 

Akhirnya saya buat keputusan untuk beli. Tak apa lah oden tu, makan je lah lain kali. Tak pun pau je lah member punya. Huhu.

Settle kawan beli, kami pun balik. Dalam kereta saya terus makan roti cheese tadi. Lapaq woih. Dah rasa tu, baru tahu rasanya. Memang boleh tahan sedap pun rotinya. 

Sedih pulak tiba-tiba. Kita ni macam-macam Allah dah beri. Namun kita masih rasa tak cukup dan hidup susah. Ada orang tunggu gaji untuk beli phone baru, baju baru, kasut baru, tapi ada lain pula nak beli roti pun berharap pada gaji. 

Part yang paling best malam tu adalah, saya tak sangka kawan akan beli oden dengan banyak. Hampir 20 ringgit juga di beli. Dia ajak makan sama. Belanja katanya. Kongsi berdua, dapatlah merasa makan sorang RM10.

Masa ini entah kali berapa, saya tetap kagum dengan hebatnya balasan kita tak berkira bila memberi. Saya beri 5, saya dapat 1O. 

Lagi banyak kita beri, lagi berganda rezeki.

Kredit : Faisal Yusuf

how does depression affect your sex drive, kama sutra techniques penis enlargement, bella male enhancement pills, natual penis enlargement, male enhancement candles, penis enlargement sarm, natural penis pic, can you naturally lower your sex drive, male enhancement pills not working, how to take medicine 3 times a day, natural penile enlargement exercises pdf, amphetamines and sex drive, best penis enlargement extender, male enhancement pill that works, average male peni size, when would viagra not work, wife lost sexdrive, viagra generico online, dick growing exercise, penis growth hgh that works fast, levitra pill price, where buy viagra online no prescription, does penis erect pills work, erectile dysfunction fast acting over the counter pills, male enhancement 2016 g tv commercial, sc viagra bill, penis enlargement samples, reddit low libido single, does sickle cell increase penis size, penis growth software, will viagra help me if i do not need it, clomiphene low libido, trump addicted to penis enlargement pills, do you need a prescription for alldaychemist, male enhancement products that have been proven to work, online pharmacy viagra cialis, male low sex drive, fuel up male enhancement, male enhancement supplements reviews asox9, real viagra vs generic viagra, natazia sex drive, where can i get male enhancement pills,

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram