Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
Botak itu normal ataupun penyakit?

Botak itu normal ataupun penyakit?

Permasalahan keguguran rambut sering berlaku disebabkan beberapa perkara. Lebih kurang 90% daripada rambut di kulit kepala berada dalam fasa pertumbuhan manakala 10% lagi berada dalam fasa rehat. Dianggarkan rambut kita boleh gugur sebanyak 100 helai tanpa kita sedari. Rambut kita juga akan tumbuh sepanjang paling kurang 1cm setiap bulan. Jadi, proses ini adalah normal dan akan berlaku setiap hari.

Bagi keguguran rambut yang tidak normal sehingga boleh menampakkan botak, ia berlaku atas beberapa faktor:

1. Mengalami sakit yang kronik dan serius

2. Stress yang berpanjangan

3. Setelah mengalami pembesaran yang besar

4. Kekurangan nutrisi tertentu dalam makanan

5. Selepas melahirkan anak

6. Masalah ketidakseimbangan atau kekurangan hormon terutama hormon thyroid

7. Disebabkan penyakit autoimmune Sistemik Lupus Erythematosus

8. Kesan sampingan ubatan seperti

  • ubat mencairkan darah (warfarin)
  • rawatan kemoterapi
  • pil perancang keluarga
  • ubat merawat kemurungan

Ada istilah yang lain untuk keguguran rambut yang digunakan. Ia terbahagi kepada 3:


Alopecia Androgenetik
Ia adalah bentuk keguguran rambut yang biasa terjadi pada lelaki dan wanita. Pada lelaki, keadaan ini juga dikenali sebagai kebotakan corak lelaki. Rambut hilang dalam corak yang jelas, bermula pada anak rambut . Lama kelamaan, garis rambut surut membentuk bentuk “M”. Rambut juga menipis di bahagian atas kepala (dekat bahagian atas kepala), lalu berkembang menjadi kebotakan separa ataupun lengkap.

Pola keguguran rambut pada wanita berbeza dengan kebotakan lelaki. Pada wanita, rambut menjadi lebih nipis di seluruh kepala, dan garis rambut tidak surut. Selalunya ia tidak akan membuat kepala wanita tersebut botak secara menyeluruh

Alopecia Areata

Ini terjadi disebabkan oleh penyakit autoimun di mana liang rambut dimusnahkan oleh sel pesakit sendiri. Kesannya berlaku tompokan botak pada bahagian tertentu di kepala. Istilah lain, Alopecia Totalis yang menyebabkan botak di keseluruhan kepala. Jika berlaku kebotakan di seluruh kepala, kening, ketiak dan bulu kemaluan, ia dipanggil Alopecia Universalis.

Trichotillomania

Trichotillomania adalah gangguan mental yang dilakukan oleh seseorang untuk menarik rambut mereka sendiri. Kebiasaannya mereka menghadapi sesuatu tekanan, mereka akan menarik rambut, bulu mata dan bulu hidung untuk menunjukkan rasa lega.

Kredit : Dr Zubaidi Hj Ahmad

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram