Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
9 Tempat Menarik di Dunia Yang Anda Patut Kunjungi

9 Tempat Menarik di Dunia Yang Anda Patut Kunjungi

Tempat-tempat di bawah ini boleh dikatakan sebagai antara tempat yang RARE untuk dikunjungi oleh tourist, tapi pastinya patut diselinap masuk ke dalam travel itinerary anda! Seorang pengembara atau traveler yang sejati haruslah travel off the beaten track, atau dalam bahasa mudahnya, tempat terpencil, betul tak? So, jom kita lupakan sekejap tentang Eiffel Tower, The Empire State Building, kegemerlapan kota London pada waktu malam, dan malah Machu Picchu juga. Kita check out pula antara beberapa tempat-tempat lain yang sangat cantik dan agak rare yang anda patut kunjungi.

1. Lofoten Islands, Norway

Pemandangan di sini tersangat-sangatlah cantik dan menakjubkan. Kalau pemandangannya sahaja tidak cukup bagi anda, di sini juga ada Røst Reef, iaitu terumbu karang air laut yang paling besar di dunia! Besar mana? Panjangnya sahaja sudah mencecah kira-kira 40 km, manakala lebarnya pula dalam 2-3 km.

2. Hinatuan River, Mindanao, Filipina

Sungai berwarna biru picture-perfect ini sudah semakin dikenali, namun pelancong tidaklah sepadat di tengah bandar. Ianya merupakan tempat yang sangat ideal untuk berenang dan ber-snorkeling. Airnya yang sangat biru, bersih dan jernih memang sudah cukup memukau untuk membuatkan anda berasa seolah-olah berada di dunia fairytale. Malah, penduduk tempatan di situ juga menggelarkan sungai ini sebagai “Enchanted River”.

3. Aogashima, Jepun

Pulau yang begitu hijau ini terletak beratus-ratus batu dari tanah besar Jepun dan didiami oleh hanya sekitar 200 orang penduduk sahaja . Ianya merupakan antara pulau gunung berapi yang paling cantik, dan yang paling menghairankan adalah betapa hijaunya pulau ini. Walaupun gunung berapi di pulau ini masih lagi aktif, tetapi kali terakhir ia meletus adalah pada sekitar tahu 1700-an. Entah bila lagi ia akan meletus, tiada siapa yang tahu. Yang pentik, pulau ini betul-betul memukau!

4. Lake Hillier, Australia Barat

Australia boleh dikatakan sebagai sebuah negara yang mempunyai banyak tasik yang cantik-cantik, tetapi tiada satu pun yang sebegitu dramatik (dan sebesar) Lake Hillier. Tasik ini adalah kira-kira 600 meter panjang dan tiada siapa yang betul-betul tahu kenapa tasik ini berwarna pink. Menarik, kan?

5. Crooked Forest, West Pomerania, Poland

Hutan ini dinamakan dengan nama ‘Crooked Forest’ kerana bentuk pokok-pokok pinusnya yang pelik. Kenapa dan macam mana pokok-pokok di sini boleh tumbuh melengkung, tiada siapa yang tahu sebab yang jelas. Memang pelik tapi pokok-pokok inilah yang menjadikan Crooked Forest ini sebagai satu pemandangan yang unik dan menakjubkan!

6. Tianzi Mountain Nature Reserve, Wulingyuan, China

Rizab semulajadi ini merupakan ‘rumah’ kepada gunung-gunung yang cantik. Kira-kira dua ribu buah puncak ‘tumbuh’ di sekitar kawasan ini membentuk satu landskap yang kelihatan seperti gambaran seni di dalam sebuah novel fantasi. Puncak-puncaknya yang berbatu kelihatan begitu mysterious saat diselubungi kabus atau awan. Indah betul ciptaan Tuhan.

7. Huacachina, Peruvian Desert, Peru

Kalau anda belum tau, kawasan di tengah-tengah padang pasir yang subur dan mempunyai air serta tumbuhan disebut sebagai oasis. Kedengaran macam impossible je, kan? Tapi tempat sebegini memang wujud. Dan salah satu oasis yang paling cantik di dunia ada di Peru! Memang wajib pergi kalau anda ke Peru.

8. Darvaza Gas Crater, Turkmenistan

Darvaza Gas Crater ini sebenarnya merupakan medan gas asli di Derweze, Turkmenistan yang telah diruntuh ke dalam secara tidak sengaja oleh jurutera petrokimia Soviet, lalu menjadi sebuah kawah gas asli. Kawah ini kemudiannya telah dibakar untuk mencegah penyebaran gas metana, dan sejak itu, api di dalam kawah ini tidak pernah padam dan kawah ini terus terbakar sehinggalah hari ini. Kalau anda nak tau, kawah ini juga dikenali sebagai “the Door to Hell”, atau pintu ke neraka. Hmm memang nampak menakutkan..

9. Zhangye Danxia Landform, China

Pergunungan ini sangat berwarna-warni dan kelihatan seolah-olah diambil daripada sebuah lukisan. Sesiapa sahaja yang melihatnya pasti terpesona!

Kredit: Hand Luggage Only, zayan.my

which disease is caused by a coronavirus, exo face masks, what are coronavirus effects on real estate, coronavirus bronchitis icd 10, 3m mask for brush fire smake, what type of respirator for welding, 3m 6800 mask, adenovirus e coronavirus, respironics bipap mask reconnecting full face cushion, 3m face mask proposition 65 warning, protective face mask medical, n95 respirator reviews, hotel transylvania face mask, aplikacje nokia n95 8gb chomikuj, best respirator mask 2015, face shield westworld, sa company fleece face shield deals, japanese surgical mask sewing, proper way to use a n95 mask, full face chemical respirator, how to make a face mask in minecraft skins, how to make concrete face masks, kimberly clark duckbill n95, how many face masks should i do a week, 3m 8500 mask, medical face mask 3m, what is a step up from n95, respirator mask for black mold, what respirator for urethane paint, in 2011 what country banned face masks, face shield safety sign, surgical mask japanese girl, surgical mask emoticon, motex surgical face mask, grinding face shield mask, n95 mask for smoke 1 day shipping, what time of respirator for spray herbicide, ligart activated carbon dust mask filter dustproof mask face mask filtration exh, 3m aura particulate respirator fold flat n95 masks, how to tie bandanda face mask, funny winter face masks, when to add face masks to skincare routine, how often to change n95 mask, single cartridge respirator,

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram