Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
8 Fakta Menarik Tentang Coklat Kalian Perlu Tahu

8 Fakta Menarik Tentang Coklat Kalian Perlu Tahu

Coklat Gelap, Coklat Susu, Coklat Putih, serbuk Koko dalam kek, biskut, minuman, lemak Koko dalam lotion, lipstick dan balm. Semuanya berasal dari sebiji buah, iaitu ‘Theobroma Cacoa’ atau buah koko. Semua orang dalam dunia ini sukakan coklat, tidak kira tua ataupun muda. Diluar sana terdapat pelbagai pelihan coklat yang kita boleh dapatkan, ada coklat mahal dan ada juga coklat murah. Ini bergantung kepada kualiti coklat tersebut yang mempengaruhi harga sesuatu coklat tu.

Bercakap mengenai coklat mungkin saja kalian tahu tentang coklat murah, mahal, coklat berasal dari mana dan sebagainya. Namun begitu ada beberapa fakta menarik mengenai coklat yang boleh membuatkan kalian terkejut. Disini kami kongsikan 8 fakta menarik mengenai coklat.

(1) Sungai Coklat Sebenarnya Wujud.

  • Kembali ke tahun 1971, sungai coklat terkenal di dalam filem asal Willy Wonka & the Chocolate Factory yang membuatkan Augustus Gloop hampir lemas itu, diperbuat daripada 15000 gelen air dicampur dengan coklat dan krim. Dengan kesemuanya adalah krim, sungai tersebut rosak dengan cepat dan pelakon mendedahkan ia meninggalkan bau yang amat dahsyat.

(2) Coklat Digunakan Sebagai Mata Wang.

  • Pada zaman Mayan biji koko digunakan sebagai mata wang kerana ia telah dianggap sebagai bernilai lebih daripada debu emas. Penanaman biji koko adalah terhad supaya nilai biji koko sebagai wang tidak akan turun.

(3) Coklat Putih Sebenarnya Bukan Coklat.

  • Dalam usaha untuk diklasifikasikan sebagai coklat sebenar, produk yang mempunyai mengandungi pepejal koko atau koko likor. ‘coklat’ putih mengandungi mentega koko sebaliknya. Ia dibenarkan untuk dipanggil sebagai coklat kerana peratus mentega koko EU 20, 14 peratus jumlah pepejal susu, 3.5 peratus lemak susu dan mempunyai tidak lebih daripada 55 peratus kandungan gula, dan kalian boleh melabelkannya sebagai coklat putih.

(4) Coklat Berasal Dari Eropah.

  • Pada peringkat awal, koko hanya dinikmati oleh orang-orang Sepanyol sahaja. Bekalan koko yang terhad pada masa itu telah menyebabkan orang-orang Sepanyol menyimpan rahsia kegunaan koko daripada diketahui oleh negara-negara Eropah lain selama hampir 100 tahun. Bagaimana pun perkahwinan puteri Raja Sepanyol – Puteri Anne dengan Raja Perancis – Louis XIII pada tahun 1615 telah menyebabkan koko tersebar ke negara-negara Eropah yang lain.

(5) Thorntons Menghasilkan Coklat Terbesar Dunia.

  • Untuk meraikan ulang tahun ke-100, sebuah syarikat membuat coklat antarabangsa, Thorntons telah membuat bar coklat terbesar di dunia dengan berat memecah rekod iaitu 5,792.50kg. Ahli kakitangan Thorntons, Paul Bell berkata, “Semua kakitangan diminta untuk datang dengan idea-idea bagaimana kita perlu meraikan hari jadi ke-100 kami dan kerana Harlie and the Chocolate Factory adalah filem kegemaran saya sebagai kanak-kanak, saya segera terfikir untuk satu babak dalam filem di mana bar coklat telah jatuh dan saya fikir -. “Ia akan menjadi hebat untuk melakukan sebaliknya dan membuat bar coklat terbesar di dunia.”

(6) Biskut Coklat Chip Adalah Satu Kebetulan.

  • Pada tahun 1930, Ruth Wakefield sedar bahwa dia telah kekurangan bekalan coklat dan daripada kepingan coklat Nestle ia mencampurkannya ke dalam adunan biskut beliau, dia mengharapkan coklat untuk diserap dan menjadikan ia biskut coklat. Sebaliknya, dia secara tidak sengaja membuat biskut cip coklat, dan kemudian menjual idea tersebut kepada Nestle sebagai balasan untuk bekalan hayat coklat.

(7) Boleh Mati Jika Makan Coklat Terlalu Banyak,

  • Coklat mengandungi tahap perangsang yang kuat yang dikenali sebagai ‘theobromine.’Keracunan teobromina boleh menyebabkan kegagalan jantung, sawan, kerosakan buah pinggang teruk dan dehidrasi. Menelan theobromine yang banyak boleh membawa maut, korang hanya perlu makan kira-kira 22lb coklat atau 40 bar Milk Dairy.

(8) Coklat Paling Digemari.

  • Begitu banyak Toblerone bar yang telah dijual setiap tahun. Jika mereka dapat menyusun dari jarak kilometer ke kilometer yang lain, mereka boleh menyusun untuk 62,000km yang mana ia lebih panjang daripada ukuran lilitan Bumi.

sumber: bukuprima.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram