5 Lagu Islamik Sesuai Untuk Kanak-kanak

Tahukah kalian bahawa sebelum anak kecil benar-benar tidur, minda separa sedar mereka dapat menyerap apa jua perkara yang didengari dengan sangat baik?

Sebab itu ibu ayah digalakkan untuk mengucapkan kata-kata positif sebelum mereka benar-benar terlena agar ianya tertanam di minda dan menjadi ‘belief system’ mereka, seterusnya membentuk sikap positif dalam diri mereka.

Pada kebiasaannya, kita sebagai ibu ayah akan mengalunkan zikir, istighfar, selawat dan bacaan surah-surah tertentu untuk menidurkan anak kecil, bukan?

Selain daripada itu, kita juga boleh mendendangkan beberapa lagu yang baik dan penuh informasi ketika mendodoi mereka agar anak kecil ini dapat mengingati ilmu yang terkandung di dalam lagu tersebut tanpa perlu bersusah payah menghafalnya.

Jom kita lihat 5 lagu islamik yang sesuai untuk mendodoikan anak kecil tidur.

1. ASMAUL HUSNA

Kita boleh memilih untuk mengalunkan lagu Asmaul Husna versi kumpulan nasyid Hijjaz atau versi yang lebih meruntun hati oleh Ustazah Sharifah Khasif Fadzillah.

Dengan mendengar lagu ini berulang kali sebelum tidur, anak kecil akan dapat mengingati 99 nama Allah tanpa perlu menghafalnya satu persatu.

Kelak apabila anak sudah mengingati kesemuanya, anak pasti lebih mudah untuk mempelajari maksud-maksudnya pula.

2. LAGU SIFAT 20

Salah satu lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Raihan yang bertajuk Sifat 20 juga bagus untuk mendodoi anak kecil tidur.

Apabila lagu yang pendek ini diulang-ulang ketika kita ingin menidurkan mereka, pasti mudah sekali otak mereka menangkap 20 sifat wajib bagi Allah yang terkandung dalam bait liriknya.

Jika mereka sudah mula menyanyi dan bertanya tentang lagu Sifat 20 ini kelak, kita sudah boleh menerangkan kepada mereka maksud setiap satunya.

3. LAGU 25 RASUL

Selain itu, lagu dendangan kumpulan nasyid Raihan yang bertajuk 25 Rasul juga sesuai dinyanyikan untuk mendodoi anak kecil tidur.

Tidak mustahil pada usia mereka 3 atau 4 tahun, mereka sudah berjaya mengingati kesemua 25 nama rasul Allah ini.

Ketika itu, apabila kita ingin menceritakan kepada mereka kisah-kisah rasul, kita dan anak sudah boleh menyanyikan lagu ini bersama-sama bagi mencari nama rasul yang dimaksudkan.

4. LAGU 12 BULAN-BULAN ISLAM

Lagu dendangan kumpulan nasyid Raihan yang bertajuk 12 Bulan-Bulan Islam turut bermanfaat untuk dinyanyikan ketika mendodoi anak kecil tidur.

Apabila anak kecil telah berupaya menyanyikan semula lagu ini kelak, kita boleh menerangkan kepada mereka perkaitannya dengan 12 bulan dalam kalendar Masihi yang kita gunakan setiap hari.

5. DOA DHUHA

Jika anda pernah mendengar lagu Doa Dhuha dendangan kumpulan nasyid UNIC, ianya cukup merdu sekali, bukan?

Liriknya dalam bahasa Arab yang turut dilengkapi dengan maksud dalam Bahasa Melayu ini, pasti menyentuh jiwa andai kita benar-benar menghayatinya.

Dengan mendendangkan lagu Doa Dhuha ini untuk menidurkan anak kecil, in sha Allah mereka akan berjaya mengingatinya, sekaligus dapat mengamalkannya dalam kehidupan seharian mereka kelak.

Ayuh pelbagaikan cara untuk mendodoi anak kecil tidur dengan alunan lagu islamik, zikir, selawat, dan sebagainya dengan harapan, apa jua yang didengari sebelum mereka terlena, akan tersimpan rapi dalam memori mereka.

Sangat menakjubkan apabila suatu hari nanti mereka berjaya menyanyikan semula atau mengeluarkan segala apa yang telah dirakam dalam memori mereka sebelum ini, tanpa perlu menghafalnya secara formal.

Mudah-mudahan, dengan alunan lagu dan bacaan kalimah yang baik oleh ibu ayah ketika mendodoi anak kecil tidur akan memberi manfaat yang besar buat anak dalam mengingati sesuatu perkara itu.

Kredit: Suzy Honey

strange ways to lose weight, strong otc diet pills, best ayurvedic pills for weight loss, richard sachson, what is the best plan of weight loss for a secretary, schwartz bioresearch appetite suppressant caralluma fimbriata extract, keto recipes for rapid weight loss, recipes keto cream cheese pumpkin bombs, weight loss chocolate smoothie recipes, recipes for healthy food to lose weight, the biggest loser cardio max weight loss, books on how to eat healthy and lose weight, how does clearing clutter help with weight loss, b12 pills for weight loss, dollar tree weight loss pills reviews, fat belly burner, chen liping lose weight, zoloft weight loss, how to lose weight fast over 50 woman, oil pulling and weight loss, green coffee powder for weight loss, horlicks lite for weight loss, weight loss pills in mexico, homemade pills for weight loss, glow15 a science based plan to lose weight revitalize your skin and invigorate your life, great exercises to lose weight fast at home, precious weight loss 2015, how much magnesium oxide should i take for weight loss, will metformin cause you to lose weight, free keto diet and recipes, diabetes pills that help with weight loss, dr posner weight loss, eat to lose weight book, dollar tree diet pills review, lipozene and walmart, if you work out 6 days a week but dont change your diet can you still lose weight, does bulletproof brain octane oil help you lose weight, appetite suppressant with mirtazapine, does green tea help u lose weight, 30 10 weight loss price, psyllium husk substitute keto recipes, what alcohol can i drink if im trying to lose weight, weight loss elliptical trainer, best spaghetti squash keto recipes, keto rutabaga fries recipes, 1200 calorie weight loss diet plan, yoga dvd weight loss toning, can you lose weight on plant based diet,

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram