Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
17 Kesan Jangka Panjang COVID-19 menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC)

17 Kesan Jangka Panjang COVID-19 menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC)

Sekarang ini, kebanyakan kita tahu bahawa jangkitan COVID-19 boleh mengakibatkan gejala seperti sesak nafas, demam, dan batuk. Individu yang paling berisiko untuk mendapat jangkitan ini adalah warga tua, kanak-kanak dan mereka yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang terjejas. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, kematian yang disebabkan COVID-19 ini adalah kebanyakkannya mempunyai latar belakang penyakit kronik. Sudah cukup masa berlalu bahawa para penyelidik mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai jangka panjang jangkitan COVID-19.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengakui bahawa majoriti orang yang menghidap COVID-19 akhirnya pulih sepenuhnya. Namun, yang menyedihkan, sebilangan individu mempunyai simptom yang berlanjutan selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan setelah mereka terkena virus berkenaan.

Ternyata, penghujungnya tidak bermaksud individu itu bebas dan jelas. COVID-19 boleh mempengaruhi tubuh dengan cara yang belum dikenal pasti. Pada mulanya, COVID mungkin muncul seperti penyakit pernafasan. Namun, nampaknya COVID juga boleh mempengaruhi jantung, kulit, dan otak.

Berikut adalah 17 kesan sampingan jangka panjang yang dikenal pasti oleh CDC setakat ini.

  1. Sesak Nafas

Salah satu gejala utama coronavirus adalah sesak nafas. Kerosakan paru-paru yang disebabkan oleh COVID-19, bagaimanapun, sesak nafas tetap berlaku setelah gejala lain hilang. Paru-paru pesakit dapat pulih, tetapi ia tidak berlaku dengan segera. Ia memakan masa hingga tiga bulan hingga setahun sebelum paru-paru pulih sepenuhnya.

2. Batuk

Menurut CDC, batuk boleh menjadi gejala COVID-19 dalam jangka panjang. Dalam kajian pada bulan Ogos 2020, batuk yang berlarutan bersama dengan gejala pernafasan lain, ia akan memakan masa berbulan-bulan untuk pulih setelah jangkitan COVID-19 pada awalnya.

3. Keletihan

Setiap kali seseorang itu sakit, mereka mungkin merasa letih kerana badan mereka bekerja lebih masa untuk melawan penyakit ini. Setelah penyakit itu berakhir, kebanyakan orang mendapat kembali tenaga mereka. Bagi sesetengah orang dengan COVID-19, keletihan boleh berubah menjadi gejala dalam jangka panjang. Kajian pada bulan November 2020 yang diterbitkan di PLOS mendapati bahawa lebih daripada separuh orang dengan COVID-19 merasa keletihan walaupun 10 minggu selepas itu.

4. Sakit Sendi

Sakit sendi boleh menjadi gejala awal COVID-19, tetapi juga boleh menjadi kesan sampingan jangka panjang penyakit ini. Bersama-sama dengan petanda lain seperti keletihan dan sakit otot, sakit sendi dapat bertahan lama setelah semua gejala lain hilang.

5. Sakit Dada

Bekas pesakit COVID-19 masih boleh mengadu sakit dada. Menurut Scientific American, COVID-19 boleh merosakkan tisu jantung, menyebabkan keradangan atau kecederaan jangka panjang. Ini adalah disebabkann usaha tubuh untuk melawan virus. Yang lebih membimbangkan adalah bahawa miokarditis tidak sesuai dengan usia. Kecederaan jantung akibat COVID-19 boleh berlaku pada golongan muda dan tua, tanpa mengira status kesihatan mereka.

6. Denyutan Jantung Tidak Normal

Kerana COVID-19 boleh membahayakan jantung, ia juga boleh menyebabkan degupan jantung tidak teratur. Malangnya, degupan jantung yang tidak teratur ini mungkin tidak hilang ketika setelah COVID-19 selesai. Orang yang mengalami masalah jantung kerana jangkitan COVID-19 juga mungkin mengalami penyakit arteri koronari atau aritmia ventrikel. Para penyelidik masih berusaha memahami bagaimana COVID-19 mencederakan jantung dan apa yang akan dibawa oleh masa depan bagi mangsa COVID-19.

7. Depresi/Kemurungan

COVID bukan sahaja boleh mempengaruhi kesihatan fizikal, tetapi juga boleh mempengaruhi kesihatan mental. Perkara ini masih tidak diketahui apakah kemurungan disebabkan oleh tekanan dari gejala COVID-19 atau sebagai kesan sampingan penyakit itu sendiri, tetapi gejala jangka panjang COVID-19 adalah kemurungan.

8. Sakit Otot

Kesakitan otot mungkin disebabkan oleh kesan sampingan jangka panjang COVID-19 yang disebut Myalgic encephalomyelitis / sindrom keletihan kronik (ME / CFS).

9. Kesukaran Berfikir

Ini adalah pemahaman universal bahawa COVID-19 boleh menyebabkan masalah dengan pernafasan, tetapi kesan jangka panjang mungkin masalah berfikir. Juga dikenali sebagai “brain Fog”, orang yang mempunyai COVID mengadu lambat berfikir dan tidak dapat berkonsentrasi. Kira-kira 30% hingga 50% mangsa COVID-19 mengalami perubahan dalam pemikiran dan tingkah laku mereka, walaupun setelah mereka pulih.

10. Masalah Buah Pinggang

Sebilangan penghidap COVID-19 telah mengalami kerosakan pada buah pinggang dalam masa jangka panjang. Ginjal fungsinya adalah menapis sisa dari badan. Kerosakan pada buah pinggang boleh memberi kesan kepada fungsi tubuh yang lain dan mengakibatkan penumpukan sisa dalam badan.

11. Pening Kepala

Menurut CDC, sakit kepala boleh menjadi gejala COVID-19 dalam jangka panjang. Bukan itu sahaja, ia boleh menjadi kronik dan berterusan, menjadikan seseorang tidak selesa dan, kadang-kadang, sensitif terhadap cahaya.

12. Demam Berselang

Pemeriksaan suhu telah menjadi kaedah biasa setiap hari untuk mengesan COVID-19. Walau bagaimanapun, gejala COVID-19 ini, bagi sesetengah orang, boleh muncul semula dan hilang lama setelah penyakit awal berakhir.

13. Gejala Kardiovaskular

Mungkin berkaitan dengan simptom jangka panjang COVID-19 seperti sakit dada dan jantung berdebar, gejala kardiovaskular adalah kesan sampingan penyakit ini. Keradangan dari virus boleh mempengaruhi tekanan darah dan degupan jantung, tanpa mengira usia atau kesihatan seseorang.

14. Isu Dermatologi

Menurut American Academy of Dermatology Association, keguguran rambut dan masalah dermatologi lain adalah kesan sampingan jangka panjang COVID-19. Tekanan fizikal dan mental dari jangkitan COVID-19 dapat muncul sebagai ruam, perubahan kulit, dan keguguran rambut.

15. Isu Psikiatri

Secara amnya, kesihatan mental seluruh dunia telah diuji semasa wabak ini. Namun, bagi orang yang terselamat dari jangkitan COVID, perubahan mental mungkin berkaitan secara langsung dengan coronavirus. Bagi mereka, gejala jangka panjang boleh merangkumi perubahan psikiatri seperti kegelisahan, perubahan mood, dan perubahan kognitif.

16. Gejala Pernafasan

Pada awalnya, orang yang mengalami jangkitan COVID-19 tanpa gejala mungkin mempunyai gejala pernafasan jangka panjang. Kecederaan pada sistem pernafasan boleh mempengaruhi fungsi paru-paru pada masa akan datang.

17. Isu Neurologi

Depresi dan gangguan mental yang lain bukan satu-satunya gejala COVID-19 jangka panjang yang mempengaruhi otak. Masalah neurologi seperti kehilangan ingatan, keadaan mental yang berubah-ubah, dan kekeliruan adalah gejala jangka panjang yang sukar hilang dan bertahan selama berbulan-bulan setelah jangkitan. Sesetengah mereka yang telah dimasukkan ke hospital disebabkan virus COVID-19, telah mengalami gangguan neurologi.

Kaedah terbaik untuk mencegah komplikasi jangka panjang daripada COVID-19 adalah dengan mengelakkan dijangkiti kerana COVID-19 mempengaruhi tubuh dengan pelbagai cara untuk setiap orang. Sukar untuk kita meramalkan bagaimana setiap orang bertindak balas terhadap virus tersebut.

Kaedah terbaik untuk mengelakkan jangkitan COVID-19 adalah:

-Memakai topeng di tempat awam

-Mengekalkan jarak sosial

-Mencuci tangan dengan kerap, pakai handsanitizer

-Mengelakkan berkumpul & berhimpun.

Kredit : Healthy Guide

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram