Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
10 Sebab Mengapa Pemakanan Bijirin Penting Untuk Diet Anda.

10 Sebab Mengapa Pemakanan Bijirin Penting Untuk Diet Anda.

Bijirin adalah salah satu komponen yang tinggi dalam pemakanan. Ia mempunyai varieti yang berbeza datang dengan nilai nutrien yang berbeza. Ada yang kaya dengan vitamin, mineral, kaya protein, dan zat besi. Oleh kerana bijirin tersedia sepanjang tahun, ia sering menjadi makanan ruji bagi ramai orang di seluruh dunia. Bijirin membantu mencegah penyakit dan mengekalkan gaya hidup sihat secara keseluruhan. Ia juga membekalkan banyak tenaga untuk memastikan anda aktif sepanjang hari.

Berikut adalah kebaikan menambahkan bijirin ke dalam diet seseorang:

SUMBER TENAGA YANG BAIK

Ketika kita mengambil makanan yang rendah nutrien, ada kemungkinan tubuh kita akan kehabisan tenaga lebih cepat daripada yang kita jangka. Bijirin adalah sumber nutrien yang baik. Ini menyumbang kepada fakta bahawa menggabungkan bijirin dalam diet seharian dapat membantu anda mengekalkan tahap tenaga anda sepanjang hari.

BAIK UNTUK KANAK-KANAK

Kanak-kanak memerlukan banyak nutrien dalam kehidupan seharian mereka. Bagi memastikan mereka selalu bergiat aktif, nutrien penting untuk memastikan tahap tenaganya tetap terjaga. Makan bijirin setiap hari juga memastikan bahawa anak-anak mengambil kira-kira 10% serat setiap hari.

SUMBER SERAT YANG BAIK

Serat sangat penting untuk fungsi tubuh yang optimum. Salah satunya adalah mencegah penyakit jantung dimana ia boleh membawa maut. Pengambil yang cukup serat setiap kali makan dapat mengurangkan risiko penyumbatan jantung dan juga membantu pencernaan.

KAYA DENGAN VITAMIN

Vitamin sangat penting untuk mengekalkan tulang yang sihat. Kalsium dan vitamin D berganding bahu untuk memastikan integriti tulang. Bijirin, kaya dengan kalsium dan vitamin D akan membantu anda menguatkan tulang. Ini, sebagai tambahan, akan mencegah penuaan awal tulang.

KAYA DENGAN PROTEIN

Tubuh manusia memerlukan protein untuk membina otot dan tisu. Ia juga penting untuk kulit, tulang rawan, tulang, dan darah. Bijirin yang berbeza mengandungi tahap protein yang berbeza. Apabila badan anda kekurangan protein, cara yang pasti untuk mengatasi jurang itu ialah menambahkan bijirin sarapan pagi untuk makanan anda.

KAYA DENGAN MINERAL

Sama seperti vitamin dan protein, badan kita memerlukan mineral untuk tumbuh dan kekal sihat. Mineral yang disediakan oleh bijirin membantu menghasilkan hormon, menjaga degupan jantung supaya stabil, membantu menghantar impuls saraf dan menjaga tulang kita. Bijirin mengandungi mineral seperti:

  • Magnesium: membantu fungsi saraf dan otot
  • Kalium: membantu menurunkan tekanan darah.
  • Kalsium: membantu menjaga tulang kuat.
Sumber Gambar :https://goodmorning.com.my

MENCEGAH DARI PENYAKIT JANTUNG

Makanan berlemak adalah satu punca seseorang itu menghidap penyakit jantung. Tabiat makan yang tidak sihat juga boleh menyebabkan arteri jantung tersumbat kerana lemak yang terkumpul. Pengambil makanan yang mempunyai jumlah lemak yang sesuai adalah bermanfaat. Hanya lemak yang diperlukan oleh tubuh kita untuk berfungsi pada asasnya disediakan oleh biji-bijian dan bijirin.

MENSTABILKAN GULA DALAM DARAH

Makanan yang kaya dengan karbohidrat menjadikan tahap glukosa anda tinggi. Apabila anda menambah bijirin dalam makanan, ia dapat membantu mengekalkan kadar darah dan mengurangkan keperluan untuk makan pada waktu yang singkat.

MELANCARKAN SISTEM PENCERNAAN

Dengan bertambahnya usia, badan menjadi sukar untuk memproses makanan. Bijirin dan serat yang tinggi membantu pergerakan usus yang sihat dan menjaga berat badan anda. Pergerakan usus yang kerap juga dapat mengelakkan sembelit.

MEMBANTU MENGEKALKAN BERAT BADAN

Bijirin sememangnya kurang kalori. apabila anda makan, ia memerlukan lebih banyak masa untuk diproses dalam sistem penghadaman serta dapat menghilangkan perasaan ingin makan lebih banyak. Mengekalkan berat badan semasa mengambil bijirin dan biji-bijian setiap hari dapat membuat anda kenyang dan kurang cenderung untuk makan berlebihan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram