Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/khm/apps/fakulti/public/index.php(7) : eval()'d code:12) in /srv/users/khm/apps/fakulti/public/wp-content/plugins/post-views-counter/includes/counter.php on line 294
10 Bahaya Gajet Pada Anak

10 Bahaya Gajet Pada Anak

1. Bantut tumbesaran otak.Kajian oleh Universiti of Washington, sebelum kanak-kanak boleh bercakap, otak mereka membesar 3 kali ganda. Banyak proses pembelajaran berlaku sebelum usia 5 tahun.Gadget tidak diperlukan dalam perkembangan otak kanak-kanak dan boleh dilakukan melalui bercakap dengan mereka dan bacakan buku.

2. Gangguan sistem kognitif.America Academy of Pediatrics(AAP),mengatakan tiada rancangan pendidikan untuk kanak-kanak dibawah 2 tahun kerana mereka tidak mempunyai keupayaan kognitif untuk memahami program tersebut. Rancangan ini boleh menggangu proses mula bercakap untuk kanak-kanak kerana mengganggu masa ‘berborak’ antara ibu bapa dan anak.

3. Perkembangan fizikal terbantut.John Ratey, seorang doktor di Harvard, menjelaskan dalam bukunya, Spark: The New Revolutionary Science of Exercise and the Brain, bahawa kelebihan bermain walaupun selama 10 minit aktiviti fizikal mampu mengubah cara fungsi otak. Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun menghabiskan lebih banyak masa di depan skrin dan bukan bermain di luar rumah.

4. Anak lebih agresif.Sesetengah permainan yang terdapat di internet mengambarkan seks,pembunuhan,penyeksaan dan kecacatan yang boleh membuat kanak-kanak ganas dan agresif.

5. Sukar tidur.Skrin telefon mengeluarkan bluelight yang menggangu pengeluaran hormon melatonin iaitu hormon mengawal tidur dan bangun kita.Prof Dr Muhaya mencadangkan,sejam sebelum masa tidur,jauhkan anak-anak dari apa-apa gajet untuk mendapat tidur yang kualiti.

6. Obesiti.Terlalu selesa bermain gajet yang sudah pasti hanya duduk diam dan menyebabkan anak kurang bergerak.Jika berterusan,risiko obesiti akan meningkat.

7. Kurang bersosial.Terlalu fokus dengan gajet hingga tidak hiraukan keadaan sekeliling.Tak hiraukan siapa yang datang dan tak dengar siapa yang tegur.

8. Risiko barah otak. Radiasi telefon diklasifikasikan sebagai “Kemungkinan Karsinogenik Terhadap Manusia” oleh WHO. Lebih teruk, kanak-kanak menyerap lebih 60% radiasi ke dalam otak disebabkan kulit otak,tisu-tisu dan tulang yang lebih nipis.

9. Ganguan Psikologi. Kanak-kanak yang menghabiskan lebih daripada 32 jam di depan skrin atau media lain lebih cenderung mengalami masalah psikologi.Ini termasuk kemurungan kanak-kanak, kecemasan, defisit perhatian dan tingkah laku kanak-kanak yang bermasalah.

10. Rosak penglihatan. Kesan penggunaan gajet keatas mata anak seperti pengliahatan kabur,rabun jauh,mata kering dan rosak saraf mata disebabkan sinar UV.

Kredit: Dr. Ahmad Samhan

what respirator works with virus, p100 respirator filters, coronavirus nl63 what causes, clown face masks, what could cause cellular respirator to increase, nokia n95 vs iphone, face shield for swift by mti sparring, cinnamon and honey face masks, 3m respirator 6000 series, bradford facemask, why do people where the dust mask, 3m 6502 respirator mask instructions, how to make your own face mask to get rid of pimples, f95 gift reloaded, n95 disposable dust mask, dust mask 100, auto darkening face shield, knot that used to tie surgical mask, protection level ffp2, what does mask on face do, face masks respirator 10, how to make a face plaster mask, snowboarding blackstrap face masks, how to clean dust face shield mask, best mask for indoor dust and pet dander allergy, 3m mask pink filter, pars respirator mask, when to do face mask, how to put on full face cpap mask, cloth surgical mask white, where in greenville sc can i get a n95 test, best face masks dermatilomania, respirator bag, cvs order online,

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram